Romania si criza refugiatilor

posted in: Fără categorie | 0

În ciuda motivelor evidente pentru care România, precum și alte state din estul Europei ar putea, și chiar ar avea nevoie să primească măcar o parte din refugiații care năvălesc în Europa chiar în acest moment, multe dintre ele sunt sceptice. De asemenea, mulți dintre migranți refuză să vină în această parte a continentului, (singurii care au venit voluntar în România din Serbia, au început să plângă și să ceară să fie trimiși înapoi pentru că nu mai erau pe drumul spre Germania) iar cotele obligatorii pentru țările din est sunt minuscule.

Aș vrea așadar să-mi expun gândurile  în legătură cu situația României în tot contextul acesta. În primul rând, deși România se confruntă cu problema depopulării iminente, nu par a exista soluții, mai ales în contextul în care mulți români au plecat în străinătate, aproape exclusiv în vestul continentului. Deși aceasta, împreună cu mitul paradisului primitor din Germania sau alte state mai dezvoltate, ne distrug practic șansele de a primi refugiați dornici, nu consider că avem de ce să nu încercăm măcar să-i atragem.

Pornind de la ideea că aceștia sunt cu adevărat refugiați, ar avea mult mai mult sens să își îndrepte privirile și spre noi, în loc să meargă pe jos prin Ungaria și Austria în Germania (sau chiar mai departe) în condiții greu de descris, pentru că, până la urmă, suntem o țară pașnică care ar putea face un efort în ai primi și integra (România are probabil cea mai bine integrată comunitate islamică din UE, deci probabil nu va fi chiar atât de greu). Am reduce astfel și presiunea acestora asupra Ungariei spre exemplu.

Aceștia nu ar trebui să fie neapărat problema României, finanțarea taberelor sau centrelor de găzduire s-ar putea realiza de către UE sau chiar ONU. Dacă reușim, ne-am putea alege cu forță de muncă nouă și pregătită (printre refugiați se află și specialiști din diferite domenii), ca să nu mai vorbim de faptul că, partea de vest a continentului are deja o creștere a populației pozitivă, mulțumită imigranților uneori veniți chiar din România.

Dacă reușim, putem deveni chiar un exemplu demn de urmat, lucru care ar contribui la prestigiul nostru pe plan extern, dar și ca națiune în ochii altor popoare ale planetei. Cine știe, poate am  putea atrage chiar și alte tipuri de migranți, sau, dacă vom reuși să ne punem la punct și restul problemelor (corupție, infrastructură, etc) chiar să devenim unul dintre statele mai dezvoltate ale Europei (deși probabil aceasta se va face în același ritm cu restul părții acesteia de continent).

Am putea încerca măcar din empatie și umanitate să-i ajutăm, nu pe milioanele de refugiați din Orientul Mijlociu și alte locuri, dar măcar să-i convingem pe cei de lângă noi să ne dea o șansă, sau poate doar din mândrie națională (suntem evitați de oameni care cel puțin în teorie, sunt disperați după un minim de comfort, ceea ce mi se pare îngrijorător). Dacă nu, (deși România este de parte de a fi țara ideală pentru acest lucru) să sprijinim financiar instituțiile responsabile și chiar statele afectate de migranți.

Iosif Alexandru, clasa a IX-a B

Leave a Reply