Selectia naturala

posted in: Fără categorie | 0

In cadrul fenomenului de imigratie, tot mai des apare si termenul de “selectie naturala”. Dar ce inseamna selectia naturala pentru un imigrant? Este acea capacitate de a se adapta intr-o lume noua, de a se integra intr-o societate necunoscuta cu norme si mentalitati diferite de cele lasate in urma in tara de origine. Intr-o lume noua supravietuiesti daca reusesti sa te integrezi. Daca nu, apari ca un invins gata sa te multumesti cu ramasitele pe care ti le ofera statutul de imigrant, sustinut social de noua societate care te-a adoptat.

Dar tu, omule, ai venit ca sa lupti, sa invingi noile norme, sa te adaptezi si sa demonstrezi ca poti sa realizezi multe lucruri in tara care te va adopta.

Ai plecat din tara ta natala pentru ca saracia si nevoile te-au coplesit si pentru ca te-ai saturat sa auzi copiii plangand din cauza neajunsurilor.

Ai venit in noua ta lume hotarat sa reusesti sa-ti creezi un camin primitor in care sa-ti cresti copiii frumos.

Ai venit hotarat sa oferi celor din jurul tau ocazia sa se bucure de capacitatea ta de munca, de inteligenta ta, dar mai ales ai venit sa demonstrezi tuturor ca, indiferent de culoare sau religie, esti om si doresti sa fii tratat ca un om.

Pavel Mihaita, clasa a IX-a B

Leave a Reply