Refugiatii

posted in: Fără categorie | 0

Probabil ca multi ati auzit vorbindu-se despre acest termen la televizor sau pe Internet, din ce in ce mai des in ultima vreme. Cu totii stim de problemele de peste granita: razboi, foamete, dezastru. Dar cati dintre voi v-ati intrebat ce se intampla cu acei oameni care sunt nevoiti sa paraseasca pamanturile natale pentru un loc strain, dar mai sigur? In urmatoarele randuri va voi prezenta situatia actuala a refugiatilor si problemele cu care se confrunta zilnic.

Ce este un refugiat?

Refugiatul este cel ce se retrage intr-un loc sigur spre a se adaposti, spre a gasii sprijin si ocrotire in fata unei primejdii. Asadar, refugiatii sunt oameni fara aparare. Sunt oameni care au nevoie de ajutor, de solidaritate.

Refugiatii in Europa

In ciuda lipsei de aparare, refugiatii sunt priviti ca pe un pericol iminent. Imaginea lor este asociata cu teama, dispretul si rareori cu mila.

Este de inteles ca aceasta criza a refugiatilor reprezinta o problema la nivel global. De neinteles este de ce acei oameni nevinovati sunt perceputi ca fiind motivul problemei. Cu ce au gresit? Ce vina au ca sunt obligati sa isi cladeasca o noua viata departe de casa? Este oare o greseala ca incearca sa se lupte pentru un trai mai bun? Nu! Ei nu au nicio vina. Nevoia europenilor de a gasi asa-zisul „tap ispasitor” ii determina sa arunce vina asupra altora.

Cei mai multi nu inteleg ca in astfel de situatii nu motivul conteaza, ci rezolvarea. Cu ce ne ajuta faptul ca „plimbam” vina de la unul la altul? Acest lucru nu reprezinta solutia. Refuzam vehement sa acordam sprijin si intelegere, consolandu-ne cu ideea ca daca nu avem nicio vina, nu suntem rsponsabili sa ii ajutam. Avem nevoie de motive pentru a face rau, dar de niciun motiv pentru a face bine.

Emanuela Constantin, clasa a X-a D

Leave a Reply