CRIZA REFUGIATILOR

posted in: Fără categorie | 0

Ne intrebam din ce in ce mai des cat de multe stim despre situatia actuala a refugiatilor. In primul rand, multa lume confunda refugiatul cu migrantul. Diferenta dintre migrant si refugiat este una semnificativa: refugiatul pleaca din calea unui pericol din tara sa natala , pe cand migrantul isi doreste o viata mai buna intr-o tara cu potential economic ridicat.

Din nefericire, in ultima perioada de timp, criza refugiatilor capata proportii din ce in ce mai mari. Un moment important, cand criza a început să fie percepută în întreaga sa dimensiune istorică l-a constituit aprilie 2015, când cel puțin 5 vapoare având la bord circa două mii de imigranti s-au scufundat în Marea Mediterana, incident care s-a soldat cu peste 1.200 de victime. Multi aleg tari precum Germania sau Grecia unde sustin ca le este chiar bine acolo.

De ce fug?

Războaiele, conflictele armate, încălcările drepturilor omului, sărăcia din diverse țări au generat în 2014 cel mai mare număr de cereri de azil din ultimii 22 ani, potrivit UNHCR. Războaiele și conflictele armate însumează 55% din totalul motivelor.

Se estimează că doar din Siria au fugit între 3 și 5 milioane de oameni, din 2011 până în 2015. Chiar trebuie sa fim constienti de situatia actuala a acestor oameni ce nu-si gasesc linistea in tara lor natala. Este o problema care trebuie sa ne preocupe pe toti. Tot noi oamenii puteam sa gasim rezolvarea.

Liviu Dragomir, XA

Leave a Reply