Refugiatii din Romania

posted in: Fără categorie | 0

Problema refugiatilor din Europa reprezinta o prioritate pentru Uniunea Europeana, in conditiile in care numarul acestora este in crestere, iar o parte dintre tarile membre refuza sa primeasca refugiati pe teritoriile lor. In 2016 şi 2017, Romania trebuie sa primeasca cel putin 4.180 de refugiati, cu varste cuprinse intre 7 luni şi 50 de ani, conform celor doua mecanisme de relocare adoptate la nivelul UE. Primii au fost cazati la Galati. In prezent, in Romania sunt amenajate 6 centre de cazare pentru refugiati si solicitanti de azil, care nu fac fata numarului total de peste 6.200 de imigranti pe care Romania ar trebui sa ii gazduiasca in urmatorii ani, capacitatea lor fiind de doar 1.500 de persoane, conform cifrelor de la Imigrari. Centrele se afla in Bucuresti (470 de locuri), Giurgiu (200 de locuri), Maramures (250 de locuri), Galati (300 de locuri), Radauti (180 de locuri) si Timisoara (100 de locuri), urmand ca alte 3 centre sa fie construite la Tasnad (Satu Mare), la Bumbesti Jiu (Gorj) si la Campulung Muscel (Arges).

Localnicii se opun acestor demersuri de gazduire a refugiatilor, dar autoritatile incearca sa ii integreze in societate. Acestia vor parcurge în continuare procedurile de azil, pentru a primi o forma de protectie internationala in Romania. De asemenea li se asigura conditiile minime de viata, garantate de dreptul la standardele minime internationale care cuprind un  loc de dormit si hrana pe toata perioada gazduirii, adica pana cand se pot intoarce acasa in siguranta.

Cu totii au avut de suferit de pe urma razboiului, probabil au pierdut persoane dragi si nu le-a fost usor sa plece din tara natala. Drumul pana in Europa a fost unul obositor si plin de pericole, de aceea acesti oameni au nevoie de sprijin atat material, cat si moral, iar Uniunea Europeana s-a oferit in mod voluntar sa ii ajute si cu totii trebuie sa luam parte la integrarea acestora in societate si la o mai buna convietuire, pana ce vor fi capabili sa se intoarca acasa in afara oricarui pericol.

                                                                                       Neaga Marilena, clasa a XI-a D

 

 

Leave a Reply