Inca din cele mai vechi timpuri, populațiile au migrat, oamenii au ales sa isi caute un cămin mai bun, sa spere la un viitor strălucit, dar acum bătrânul continent se confrunta cu o criza a refugiaților; sa fie oare acelasi lucru ?
Eu consider ca prin convenita de la Geneva din 1951 privind drepturile si libertățile refugiaților toate țările ar trebui sa-si asume responsabilitatea de a găzdui si ocroti aceste persoane ce fug din calea războiului. O problema semnificativă a constituit-o distribuirea refugiaților, deși daca aceștia ar fi împărțiți in mod egal fata de toate țările lumii, ar însemna ca fiecare tara sa primească ~ 100,000.
Pe de o partea, asa cum susține Alexander Betts, coordonatorul Centrului de Studii pentru Refugiați al Universității Oxford „Pentru prima data in istorie, Uniunea Europeana are de a face cu un flux masiv de refugiați din afara regiunii, in timp ce cadrele instituționale de azil si imigrație sunt foarte slab adaptate situației”, programele europene pentru refugiați au fost create pe termen scurt, dar noul val de refugiați a dus la dezvoltarea unor programe pe termen lung. Desigur, cu toate acestea, s-a creat o mobilizare generală, astfel in Campania #Support Refugees, mai mulți oficiali UE au declarat ca pentru 2015 si 2016 mai mult de 10 miliarde de € din bugetul UE au fost alocați pentru criza refugiaților. Uniunea Europeana face apel la solidaritate, unele tari precum Ungaria, care a ridicat la granița cu Serbia si Croația un grad cu scopul opririi valului de refugiați, au încălcat multe valori, drepturi europene precum libertatea de circulație a persoanelor, drepturile omului, drepturile refugiaților.
In mod evident, a fi european inseamna a împărtăși valorile europene si, in ciuda faptului ca mulți analiști sunt speriați de posibilitatea divizării Europei in contextul destabilizării țarilor de fluxul migranților, atentatelor teroriste si altor forte politice si militare ce ar avea de câștigat, eu consider ca statele membre nu vor ezita sa ofere ajutor, sa arate lumii ce înseamnă de fapt a fi european, a fi solidar cu cel aflat in suferința, a fi unit si tolerant chiar si cu cei care nu împărtășesc aceleași credințe.
Pe de alta parte, valul de refugiați a dus la creșterea imigranților in multe tari. Oamenii sunt speriați ca vor fi invadați, ca nu vor mai exista locuri de munca pentru ei in propria lor tara. Adevarul este ca s-a instalat aceasta mentalitate in conștiința colectivă cum ca nu ar fi destul pentru toți, ca resursele sunt limitate. Ei bine, nu sunt si chiar daca ar fi, împreuna putem face altele. De asemena, sunt speriați ca le va fi afectat stil de viata; culturile sunt diferite , dar si complementare, legile fizicii ne invata ca extremele se atrag. De ce acest concept sa nu se aplice si aici? Daca am primi toți refugiații, cat la suta ar reprezenta ei? Sa zicem 2%-3%, cum ne-ar putea afecta ?
Sava Georgiana Elisabeta, clasa a XI-a C
Leave a Reply