Milioane de sirieni si totuşi, media se concentrează pe cei care şi-au părasit ţara. În 2011, populaţia Siriei era estimate la 22,4 milioane de oameni. Însă, în urma conflictelor armate 250.000 dintre ei au murit, iar peste 4 milioane au plecat spre Europa. Dar oare ce se intampla cu cei care au rămas în urmă?
Pentru aceştia,viaţa este un coşmar.Majoritatea sirienilor îndura frica si lipsa libertăţii de teama condiţiilor vitrege din taberele de refugiaţi.De asemenea,aceştia nu îşi permit să imigreze în siguranţă.
Majoritatea sirienilor şi-au pierdut locurile de muncă, încercând acum să se descurce într-o ţară paralizată de război. Pâna si cei cu studii superioare, care îşi asiguraseră o existenţă liniştită ajung să îşi vândă toate bunurile pentru a supravieţui. Cei afectaţi mărturisesc că singurele slujbe bune pe care le mai pot găsi sunt cele administrate de Statul Islamic. Indiferent de statutul social si economic, razboiul nu menajeaza pe nimeni.
Un recent sondaj realizat de ONU arată că peste 60% din populaţia Siriei nu are un loc de muncă stabil, trăind in sărăcie. Din fericire, resursele de hrană au fost suplimentate, magazinele fiind redeschise. Însă, deşi hrana este disponibilă, aceasta este adusă din ţările vecine si vândută la suprapreţ.
În ceea ce priveşte electricitatea, sunt înregistrate pene de curent care durează până la 5 zile. Cei care au o situaţie materială mai bună folosesc panouri solare sau cumpără generatoare pentru a vinde energie electrică celor din apropiere.
Zgomotul avioanelor, al tunurilor, al bombelor este o obişnuinţă. Nimeni nu îşi părăseşte casa decât în caz de nevoie. Singura care le-a mai rămas este speranţa …
Cristiana Ion, clasa a IX-a B
Leave a Reply